Waar op te letten bij zzp’ers verzekeringen

Waar op te letten bij zzp’ers-verzekeringen

Zzp’ers zijn zich vaak te weinig bewust van de risico’s van onverzekerd werken. Dat zegt Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland. Hij schreef een boek om het bewustzijn over een goede verzekering bij zelfstandigen te vergroten.

Marrink krijgt in zijn hoedanigheid als voorzitter van een belangenvereniging veel te maken met vragen van zzp’ers over verzekeringen. Uit de opmerkingen die bij de helpdesk terechtkwamen kon hij een aantal conclusies trekken. “De algemene perceptie is dat verzekeringen voor zelfstandigen duur en ingewikkeld zijn, en dat verzekeraars bijna nooit uitkeren.”

Marrink verwees kleine ondernemers met verzekeringsvraagstukken altijd door, maar dat werkte weinig bevredigend. “Ik zat inmiddels aardig in het onderwerp, en had ook mijn assurantiediploma gehaald. Omdat we onze leden goed willen voorlichten besloten we zelf een boek uit te geven.”

Niet sexy
Het doel van het boek is het belang van een goede zelfstandigenverzekering op de kaart zetten, legt Marrink uit. “Het is geen sexy onderwerp, maar wel belangrijk. Vooral omdat er veel misvattingen over bestaan. Ik sprak mensen die dachten dat hun privé-verzekering ook voor hun zakelijke activiteiten gold. Die denken het goed geregeld te hebben, maar als het fout gaat zijn ze de pineut.”

Dat zzp’ers een negatief beeld over verzekeraars hebben, begrijpt Marrink, zelf ook ondernemer , wel. “Er zijn veel verhalen van ondernemers die wel hun premie betaalden, maar uiteindelijk niet uitgekeerd kregen. Dat is natuurlijk geen reclame voor verzekeraars.”

Maar de situatie ligt een stuk genuanceerder stelt de voorzitter van ZZP Nederland. “Als zzp’er moet je zelf zorgen dat de polisvoorwaarden helemaal duidelijk zijn. Je kunt je verzekeraar zelf om een duidelijkheidsverklaring vragen, waarbij je samen door de voorwaarden loopt.”

Afweging
Wat volgens Marrink vooral belangrijk is, is om te beseffen welke risico’s er in een specifieke sector bestaan. “Mensen met zware beroepen zullen zich zwaarder moeten verzekeren dan mensen met een kantoorbaan. In de bouw wordt gemiddeld 10 procent arbeidsongeschikt, in de dienstensector ligt dat op 3 procent. Die risico’s kun je dus in overweging nemen.”

Dat een goede verzekering kostbaar kan zijn, onderschrijft Marrink. “Vooral een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost je al gauw een paar honderd euro per maand. Daar komen dan vaak nog een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en inventarisverzekering bovenop.”

Algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering
Hij ging zelf in gesprek met verzekeraars, maar volgens hen kan het bedrag niet veel verder omlaag. “Als jij op je achtentwintigste arbeidsongeschikt raakt, betaalt de verzekering de rest van jouw leven je inkomen. De enige oplossing om de kosten voor zelfstandigenverzekeringen te verlagen zou een algemene arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden in Nederland – vast én zelfstandig – zijn. Maar dat zie ik niet snel gebeuren.”

Zzp’ers zullen daarom zelf risico’s moeten afwegen. “Dat hoort ook bij ondernemen”, stelt Marrink. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lagere premie alleen de eerste vijf jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geworden een vergoeding te laten uitkeren. Als je goed inzichtelijk hebt welke risico’s je loopt kun je doelgericht de afweging maken of de kosten tegen de baten opwegen.”

Kijk op de pagina bedrijfsverzekeringen of neem met ons contact op.