Trojan horse

Hackers

Ransomeware

Virussen

Hacking

Cybercrime

Cybercrime

Cyberaanval

Systeeminbraak

Ddos aanval

Cyberaanval

Data risk

Cyberrisico

Privacy

Phising

Phising

Telefoonhacking

Trojan horse

Afpersing

Cyberverzekering, uw verzekering tegen cybercriminaliteit

Het lekken van data en verlies van data kunnen leiden tot administratieve boetes en catastrofes op vlak van reputatieschade. Daarnaast kan een aanval op uw gegevens leiden tot het uitvallen van servers en bijgevolg het verlies van vertrouwen met daling van de omzet tot gevolg.

Cyberaanvallen

Steeds meer organisaties krijgen te maken met cybercrime. Inmiddels is het één van de grootste bedrijfsrisico’s. Cyber is een professionele business, welke zich razendsnel ontwikkelt. Het is nu belangrijk voor directies het risico en de impact te begrijpen, kwetsbaarheden binnen de organisatie te kennen en hierop acteren, en bewuste keuzes maken ten aanzien van bescherming.

Laat uw cyberbeveiliging verbeteren

Een virus legt uw netwerk lam of een hacker slaagt erin toegang te krijgen tot het klantenbestand van uw webshop. U hebt vast en zeker al maatregelen genomen om dit te vermijden, zoals het installeren van een SSL certificaat, antivirus of een firewall. Dat is een goed begin, maar is dit wel voldoende? Wat als een virus ondanks alles uw systeem toch infecteert? En een hacker u om losgeld vraagt?

Soorten Cybercrime

Een hack is een inbreuk op je computer door derde. Degene die hackt wordt een hacker genoemd. Het kan hierbij gaan om een tiener op zijn zolderkamer, maar ook om georganiseerde misdaadgroeperingen. Hackers kunnen gegevens van je computer halen en deze bijvoorbeeld verkopen op de zwarte markt, of jou hiermee afpersen.

De meest bekende vorm van cybercrime is een virus: een computerprogramma dat zich in een bestand op je computer nestelt. Een virus kan gevoelige informatie wissen en verspreiden of je computer onklaar maken. De meest agressieve virusvorm is een Polymorphic Virus. Dit virus nestelt zich in je computer en verandert vervolgens steeds van vorm, terwijl de ongewenste code actief blijft. Een gratis virusscanner herkent een virus daardoor niet als zodanig; een betere virusscanner kan dit vaak wel. Overigens zie je virussen steeds minder, vertelt Wouter Parent van WeSecureIT. “Vroeger was het doel van cybercrime het simpelweg schade toebrengen, het ging nog niet om identiteits- en gegevensdiefstal. Nu willen hackers geld verdienen, door gegevens te stelen of mensen af te persen. Via een virus kan dat niet.

Malware (ook wel malicious software genoemd) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking. Malware is een verzamelnaam van alle software die wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of hiertoe toegang te krijgen.

Via een vervalste website of e-mail wordt om je persoonlijke gegevens gevraagd. Een internetcrimineel die uit jouw (bedrijfs)naam een mail naar je klanten stuurt en hen persoonlijke gegevens afhandig maakt, valt ook onder phishing.

Bij defacing veranderen cybercriminelen de inhoud van je content (bijvoorbeeld een webpagina), zonder dat jij dat wil. Een bekend voorbeeld is dat een hackersgroep (zoals Anonymous) je website hackt, om vervolgens groot in beeld ‘U BENT GEHACKT’ te brengen of de gegevens op je webpagina te veranderen

Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

DDoS-aanvallen zijn veel in het nieuws geweest. Distributed denial-of-service (DDoS) – aanvallen hebben als doel een website onbereikbaar en onbruikbaar te maken. Met een DDoS-aanval wordt de server waarop de website of internetdienst draait, overspoeld met dataverkeer. Met andere woorden, de server van de website krijgt zoveel informatie tot zich dat hij deze niet meer kan verwerken.

Ransomware is een aggresieve variant op rogueware, die bestanden op je computer ‘gijzelt’ door ze te versleutelen. Het programma vraagt om losgeld om weer bij de bestanden te kunnen komen. Meestal wordt de toegang tot die bestanden echter nooit gegeven en is je losgeld verloren.

Een botnet is een netwerk van meerdere geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server en automatisch opdrachten uit kunnen voeren. Hackers hebben dit netwerk aan computers verzameld via bijvoorbeeld een Trojan Horse en kunnen dit vervolgens verkopen aan een internetcrimineel die een systeem wil platleggen via een DDoS-aanval, spam wil verspreiden of phishing e-mails wil sturen.

Criminelen misbruiken je bedrijfsgegevens om producten of diensten te bestellen, creditcards of uitkeringen aan te vragen of uit jouw naam kinderporno te verspreiden of illegale films en muziek aan te bieden.

Bij e-fraude handelen internetcriminelen in valse goederen of diensten, zonder daarvoor te betalen of tegenprestaties te leveren. Ook valse financiële transacties, verzoeken tot dubieuze betalingen of oplichting via Marktplaats (een baksteen in een pakketje of helemaal geen pakketje) vallen onder e-fraude.

Helpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij fraudeurs vaak vanuit landen als India bellen en doen alsof ze helpdeskmedewerkers van grote, bekende bedrijven zijn, zoals Microsoft, Google en Ziggo. Ze zeggen je dat je computer besmet is met virussen of dat je gehackt bent. Ga er niet op in. Als je er wel aan meewerkt, krijgen ze op slinkse wijze toegang tot je computer en maken ze je geld naar zichzelf over. Dat overgemaakte geld verdwijnt vaak pijlsnel naar het buitenland.