CIS registratie en u als consument, Toeras de oplossing voor een CIS verzekering
Iedereen kan met CIS te maken krijgen. Wanneer u een verzekering aanvraagt of als u een schadeclaim indient bij uw verzekeraar kan een controle via de CIS databank worden gedaan door de verzekeraar. Als over u verzekering gerelateerde gegevens in de CIS databank staan, bijvoorbeeld omdat u de afgelopen jaren schade(s) geclaimd heeft, kan de verzekeraar of de gevolmachtigde daar consequenties aan verbinden. Elke verzekeraar en gevolmachtigde maakt daarin zijn eigen keuzes; de deelnemers kunnen u zelf meer vertellen over het door hun gevoerde acceptatiebeleid.
Registraties: welke komen voor?
CIS bewaart meerdere gegevens voor haar deelnemende verzekeraars en hun gevolmachtigden. Deze gegevens, ofwel registraties, ondersteunen de deelnemers bij het optimaliseren van hun processen en het maken van de benodigde afwegingen in acceptatie- en claimtrajecten. De CIS databank kent de volgende registraties:
In de CIS databank worden alle claims (schademeldingen) opgenomen die bij verzekeraars en gevolmachtigden worden ontvangen. Het maakt daarbij niet uit wie er schuld heeft aan de schade of dat een schade niet gedekt is volgens de voorwaarden. Het gaat alleen maar om de registratie van het feit dat iemand een beroep doet op zijn verzekering. Van iedere claim worden alleen de feitelijke gegevens en de persoonsgegevens van de betrokkenen vastgelegd.
Hoe kom je op de zwarte lijst terecht?
De zwarte lijst is een verzameling van personen die om een van de onderstaande redenen zijn afgewezen door een autoverzekering of waarvan de autoverzekering om een van deze redenen is opgezegd:
-
Als je een negatief aantal schade vrije jaren hebt waardoor je autoverzekering is opgezegd/geschorst. Je bent in een zogenoemde maluspositie terecht gekomen.
-
Als je een rijbevoegdheid ontzegging hebt gekregen.
-
Als je afspraken met je verzekeraar niet bent nagekomen, waardoor de verzekeraar je verzekering heeft opgezegd. Bijvoorbeeld het niet betalen van je
premie.
-
Als je fraude hebt gepleegd of op een andere manier misbruik hebt gemaakt van je verzekering.
-
Als je met een onverzekerde auto schade hebt veroorzaakt.
Hoe lang sta je op de zwarte lijst van verzekeringen?
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.
Gegevens nakijken bij het CIS of een bezwaar indienen
Wilt u weten of er gegevens over u zijn verwerkt in de CIS databank? Ga dan naar Inzage in uw registraties
Wilt u een verzekering afsluiten?
Druk dan op de onderstaande knop “probleem verzekeringen” en maak een keuze, welke verzekering u zou willen. Vul alle gegevens in en wij zenden u zo spoedig mogelijk een offerte toe.