Landelijke invoering alcoholenkelband

alcoholenkelband

Landelijke invoering alcoholenkelband

De alcoholenkelband wordt landelijk ingevoerd. De band is bedoeld voor mensen die onder invloed van alcohol iets strafbaars hebben gedaan en een alcoholverbod hebben.

Zonder de alcoholenkelband moesten daders met een alcoholverbod zich twee keer in de week melden bij de reclassering voor een urinetest. Met de enkelband hoeft dat niet meer. De band heeft trouwens geen vrijwillig karakter: hij kan door justitie worden opgelegd.

De enkelband meet via het transpiratievocht of iemand alcohol gebruikt. De band wordt permanent gedragen en kan dus 24 uur per dag meten of de drager alcohol gebruikt. De gegevens gaan naar de reclassering.

Minder fraudegevoelig

Justitie deed meerdere proeven met de enkelband. Minister Grapperhaus van Justitie liet al weten dat op basis van die proeven het middel betrouwbaar lijkt. Daarom werkt hij nu aan wetswijziging die binnenkort naar de Kamer gaat.

Eerder waren er ook proeven met een alcoholslot en een startonderbreker in de auto. De bestuurder moest voor het starten in het apparaat blazen, de auto startte niet als de bestuurder te veel heeft gedronken had. Maar dat systeem lag juridisch onder vuur en was fraudegevoelig.

Grapperhaus: “De enkelband is minder fraudegevoelig dan het alcoholslot. Het is de moeite van de investeringen waard: jaarlijks kosten alcoholgerelateerde delicten de samenleving 6 miljard euro.”

Veiliger samenleving

Uit de proef blijkt dat dragers van de band het formaat te groot vinden en het materiaal als stug ervaren. De producent gaat daarom een nieuwe band testen. In de verslavingszorg is optimisme over het gebruik van het middel.

Saskia Capello, directeur Verslavingsreclassering: “De proef laat zien dat dragers van een alcoholmeter significant minder delicten plegen. Samen met het reclasseringstoezicht kan de enkelband Alcoholbijdragen aan een veiliger samenleving.”

Gevolgen rijontzegging

Een ontzegging van de rijbevoegdheid houdt in dat de veroordeelde voor een bepaalde periode geen motorrijtuigen in Nederland mag besturen. Bij de rijontzegging is de veroordeelde ook altijd verplicht om zijn rijbewijs te sturen naar het CVOM. De ontzegging van de rijbevoegdheid heeft echter geen werking buiten Nederland. Evenwel mag een Nederlandse ingezetene geen motorrijtuigen besturen in het buitenland zonder te beschikken over een geldig rijbewijs. Niet-ingezetenen hebben in zoverre een beperkt voordeel dat zij het (buitenlandse) rijbewijs niet hoeven in te leveren, en buiten Nederland dus gewoon een motorrijtuig mogen besturen.

Als de rijontzegging binnen een periode van 5 jaar heeft plaatsgevonden dan is een afwijzing 100% zeker. Het maakt daarbij geen verschil of dit komt door te veel alcohol, te hard rijden, drugsgebruik of een overtreding in de zin van Art. 5 van de Wegen Verkeerswet tijdens het besturen van een motorrijtuig. Wij bieden klanten die een rijontzegging hebben gehad alsnog de mogelijkheid om een autoverzekering of andere verzekering af te sluiten.

Sluit u bijzondere verzekering snel online af

Bron: NOS